Algemeen nieuws

Prokkelweek bij Top Art van Estinea

EIBERGEN – Afgelopen week was het Prokkelweek bij Top Art (Estinea). Tijdens deze week wordt er in het hele land aandacht gevraagd voor integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking. Eén week in het jaar als voorbeeld en inspiratie voor de rest van het jaar.

Door Rob Stevens

De Cliënten van Estinea werden tijdens de Prokkelweek betrokken bij een aantal ‘dingen’ die met boeken te maken hebben. Zo werden er slingers gemaakt van oude boeken. Die hingen in het zaaltje van Top Art waar vrijdagmorgen werd voorgelezen. Marian Bos deed dat, ze had er haar hond ook voor meegenomen. Kinderen van groep 4 van basisschool het Sterrenpalet zaten op de grond rond de voorleesstoel van Marian. De hond lag toepasselijk in hun midden terwijl er werd voor gelezen uit ‘Hondenclub op speurtocht’, van Nicolle Christiaanse. Een van de cliënten van Estinea, Norman Roes, schonk limonade voor de luisterende kinderen in. Norman is ook hulpconciërge op de Menno ter Braakschool in Eibergen. Het is de bedoeling dat er maandelijks zo’n voorlees sessie wordt georganiseerd waarbij, geheel in de bedoeling van de Prokkelweek gedachte, de inzet is dat cliënten van Estinea en leerlingen van een basisschool gezamenlijk naar een voorgelezen verhaal luisteren. De eerstvolgende keer zal burgemeester Joost van Oostrum voorlezen.

Wat is een Prokkel eigenlijk? Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting. Een ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Prokkelen kan op alle terreinen: op het werk, in de vrije tijd, in de wijk, rondom wonen, op een vereniging, op school of in het onderwijs. Samen iets doen en zo elkaar beter leren kennen dat is waar Prokkelen, en de maandelijkse voorlees sessie dus ook, om draait.

De minibieb van Top Art is deze week ook nog eens betrokken in de moordroute, een fietspuzzeltocht langs meerdere minibiebs. Afgelopen zaterdag lag een lijk bij ‘Marga’s minibieb’ aan de Kieftendijk in Neede. Deelnemers aan de tocht moeten er achter komen welke (bekende) thriller schrijver/schrijfster is vermoord en hoe en waar de moord gepleegd is. De aanwijzingen staan bij elf minibiebs verborgen, waaronder die van Top Art in Eibergen dus. De aanwijzingen over de ‘vermoorde auteur’ blijven de hele week staan. Onder de goede oplossingen wordt een gesigneerd boek van de vermoorde schrijver/schrijfster verloot! Een week later wordt de oplossing van de moordzaak onthuld op de facbookpagina van Marga’s minibieb.

Er zijn Top Art winkels in Eibergen, Enschede en Winterswijk. Deze worden gerund door mensen met een beperking. Er worden ook artikelen verkocht die zijn gemaakt door mensen met een beperking. De Top Art-winkels in Eibergen, Enschede en Winterswijk hebben een kunstuitleen. In Eibergen is Top Art gevestigd in de monumentale boerderij Het Reimelink, midden in het centrum. Behalve de winkel en kunstuitleen is er ook een koffie- en theeschenkerij en een atelier. De artikelen die worden gemaakt in het atelier door mensen met een beperking worden er ook verkocht.

Bron: Achterhoek Nieuws (http://www.achterhoeknieuwsberkelland.nl/regio/eibergenneede/algemeen/124825/prokkelweek-bij-top-art-van-estinea-)